Aiguille du Midi / Егий дю Миди

Алпи, Франция |
8.5/10 от 2 отзива

Aiguille du Midi (Егий дю Миди) (3842 м.) е връх във френските Алпи, разположен над известния курорт Шамони. Това, което го прави изключително популярна туристическа атракция е изграденият до него лифт от курортното градче, който за броени минути издига посетителите си от около 1000 до над 3800 метра н.в.

360-градусовата панорама, която се открива от върха е изключителна. В ниското може да видите Шамони и долината като на длан, както и планината на отсрещната страна. В същото време от обратната страна, се открива чудесна гледка към първенеца на Алпите – Мон Блан, както и към множество други красиви върхове. Изграждането на панорамни площадки в последните години тече с пълна сила и през Декември 2013 бе открита платформата със стъклен под „Step into the Void“.

Aiguille du Midi не е само туристическа атракция с интересна гледка, от там тръгват и множество планински маршрути, както и друг лифт към Pointe Helbronner от италианската страна на масива Мон Блан.

Има възможност да се поразходите и до ледниците в близост и да усетите алпийската атмосфера, без да изкачвате сериозна денивелация, но това е препоръчително само за опитни планинари с подходяща екипировка.

 

Как да стигна до Aiguille du Midi / Егий дю Миди?


Стандартния достъп до върха е с изградения лифт, който тръгва от центъра на Шамони и ви издига до 3800 метра, като има и една междинна станция.

Разгледай галерията
Местоположение
Добави отзив
Трябва да влезете в акаунта си, за да можете да дадете отзив за обекта!
Няма добавени отзиви за този обект!