Арбанаси

Централна Северна България, България |
10/10 от 1 отзив

Арбанаси се намира 5 км североизточно от Велико Търново, на високо плато. Което дава прекрасен пейзаж към Велико Търново, Арбанаси е архитектурно-музеен резерват и е сред Стоте национални туристически обекта . Селото е известно с това, че в миналото там е била една от резиденциите на Тодор Живков. 

Празникът на Арбанаси е на празника Успение Богородично – 15 август. През 2017г. се проведе най - голямата сватба на открито с народни носии, тя е подобрила рекордите на Гинес, дали ще бъде вписана в книгата се очаква да се потвърди. 

Как да стигна до Арбанаси?


До Арбанаси се стига много лесно с автомобил от Велико Търново, Горна Оряховица , Лясковец- или с. Шереметя. 
Шереметя се намира на главния път Варна- София, отбивка в дясно с указателна табела води към Арбанаси. Преди да стигнете до Шеремтя пък, на съшия път има отбивка за Лясквоец. От Лясковец за Арбанаси се минава по живописен криволичещ път през Лесопарка на град Лясковец, който води до Арбанашкото плато и от там до с. Арбанаси. Непосредствено след гр Лясковец е гр. Горна Оряховица, от която също има лесен достъп към Арбанашкото плато и с. Арбанаси. 
От Велико Търново пътят е през стария град, а оттам се поема по изкачващия се път към Арбанаси. 

Разгледай галерията
Местоположение
Добави отзив
Трябва да влезете в акаунта си, за да можете да дадете отзив за обекта!
Maya Andonova
10/10
преди 3 години
0 0
Страхотно място, навсякъде обградено от хълмове. Еднакво страхотно за посещение през лятото и през зимата. Зимата там е прекрасна -тиха и с обилен сняг. Ако предпочитате национална кухня, то там е място за чревоугодничество ... Селото е пълно със страхотни механи и хотели, където може да релаксира човек поне за уикенд.
Кога да отида?
Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври
За колко време да отида?
2 дни, 3-5 дни