Езерото Курна /Lake Kournas/

Крит, Гърция |
10/10 от 1 отзив

Езерото Курна е всъщност единственото голямо естествено езеро в Крит и се намира в очарователен пейзаж, заобиколен от високи планини и маслинови горички. Намира се в близост до село Курна, на 2.5 километра югоизточно от плажа Георгиуполис, на 43 километра източно от Ханя и на 20 километра западно от Ретимнон.  Курна е една от малкото области на остров Крит, където се съхранява много сладка вода през цялата година. Езерото  и околностите му представляват много важна екосистема за Гърция. По тази причина е защитена по програма "Натура 2000". Мястото е любима дестинация за посетителите на остров Крит и местните жители. Това е идеално място за отдих и разходка. През лятото една разходка около тюркоазеното езеро продължава по-малко от час (3,5 километра). 

Езерото е малко и кръгло и покрива площ от 579 дка, има максимална дълбочина 22,5 м, максимална дължина 1080 м и максимална широчина 880 м. Обемът на водата през лятото е приблизително 7,5 милиона кубически метра. Водата се транспортира до морето през река Делфинас.

Как да стигна до Езерото Курна /Lake Kournas/?


Езеро Курна е лесно достъпно от Георгиуполи - 2.5km, Може да се мине по  селския път от селото ( стигате до таверна Mathé, подминавате я и продължавате до езерото)  или пък по главния път - има указателни табели. Бъдете внимателни докато се приближавате до езерото, тъй като може да забележите знаци на около 400 м преди това, сочейки право или надясно. Понякога те са дори поставени една до друга. Не се притеснявайте,  може да стигнете до езерото от двете посоки.

Разгледай галерията
Местоположение
Добави отзив
Трябва да влезете в акаунта си, за да можете да дадете отзив за обекта!
Няма добавени отзиви за този обект!