Село Боженци

Централна Северна България, България |
10/10 от 2 отзива

Божѐнци е село в Северна България, което се намира в близо до гр. Габрово, След османското завземане на Търново в края на 14век от столицата на България бягат голям брой граждани, които се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана и така се основава селото. Боженци е архитектурно-исторически резерват. Там е запазена архитектурата от Възраждането, като съществува забрана за изграждането на сгради, които не са в запазения стил на селото.

Възрожденските къщи в селото са на два етажа. Първият обикновено се използвал за дюкян, а във втория са живеели стопаните. Възрожденският дух още витае в селото, и това го прави много привлекателно, а планината допълнително приветства туристите. 

Как да стигна до Село Боженци ?


Достъпа до с. Боженци е лесен с автомобил.  Разстоянието от Трявна е 8 km по черен път и 24 km по асфалтов път, от Габрово – 15 km

Разгледай галерията
Местоположение
Добави отзив
Трябва да влезете в акаунта си, за да можете да дадете отзив за обекта!
Maya Andonova
10/10
преди 3 години
0 0
Мястото е страхотно за почивка. Наемете си къща за гости с приятели се забавлявайте поне уикенд. Идеално е и за малки деца, стига да намерите подходящата къща. няма значение кой сезон. Зимата е униална, с много сняг и забавления, а лятото - прохладно с много разходки в гората.
Кога да отида?
Януари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
За колко време да отида?
2 дни, 3-5 дни

Кога да отида?
Януари
1
Февруари
1
Март
1
Април
2
Май
2
Юни
2
Юли
2
Август
2
Септември
2
Октомври
2
Ноември
1
Декември
1
За колко време да отида?
< 1 час
0
1 час
0
2 часа
0
3-5 часа
0
6-10 часа
0
1 ден
0
2 дни
1
3-5 дни
1
1 седмица
0
> 1 седмица
0